Нове меню харчування від Євгена Клопотенка
Кулінарний експерт та засновник соціального проєкту «Нове шкільне харчування» зі зміни культури харчування «Cult Food» Євген Клопотенко завершив роботу над новим меню для дитячих садочків.
«Уже закінчив роботу над новим меню для садочків. Ми зі шкільного прибрали деякі спеції (наприклад, хмелі-сунелі) та зменшили кількість продуктів, що використовуються. Малим треба давати 5 разів на день молоко, тому додали більше молочки і різних варіацій страв із молоком. Але меню на 95% лишилося таким, як у школах. Ідея така: діти їдять здорову їжу в садочку, потім у школі, а потім і самі будуть готувати здорову їжу собі, а потім своїм дітям, а далі внукам», — зазначив Клопотенко.
У травні цього року презентовано оновлене меню для шкільних їдалень. Воно розраховано на 4 тижні, включає 160 страв. В ньому зроблено акцент на корисну та смачну їжу, враховані наші національні вподобання. Рецепти затверджені МОН і МОЗ, розміщені на сайтах міністерств та платформі CutFood.
За новими нормами харчування з раціону школярів виключили сосиски, ковбаси, рибні консерви, обмежили споживання продукції з високим вмістом солі й цукру, натомість додали більше злакових, овочів, фруктів, ягід, молочних та м’ясних продуктів.
Як зазначає Клопотенко, повне впровадження і результати реформи українці відчують через 2,5 – 3 роки. За цей час система харчування має перезапустися, а далі експерт розпочне роботу в інших сферах.